maanantai 19. tammikuuta 2015

He eivät tiedä  mitä tekevät

Jussi Valtosen kirja voitti vuoden 2014 Finlandia-palkinnon ja myös Akateemisen Kirjakaupan Varjo-Finlandian. Se kertoo jo paljon. Ehdottoman hyvä kirja, josta kustannustoimittajan työ, siis lyhentäminen, olisi tehnyt vielä paremman. Nyt teksti junnasi paikka paikoin harmittavasti.

He eivät tiedä mitä tekevät on monitasoinen kuvaus. Vanhemmuuden vaikeudesta, suomalaisen ja amerikkalaisen kulttuurin törmäyskurssista muun muassa. Ennen kaikkea se on kuvaus kahdesta maailmasta. Tästä näkyvästä jalat-maan-pinnalla-maailmasta, jossa me elämme ja näkymättömästä digitaalisesta maailmasta.

Se digitaalinen maailma, josta Valtonen kertoo, on jo nyt tai se on jo ovella. En tiedä, enkä ymmärrä, ja sehän se ongelma onkin. Asetelma on kuin suomalaisessa muinaisuskossa: on ylinen maailman ja alinen maailma. Alisessa maailmassa ei ole aavistustakaan siitä, mitä ylisessä tapahtuu.

Eivätkä tiedä kirjan henkilötkään. Digitaalinen maailma on - pitkälti heidän tietämättään - osa heidän arkeaan. Se paljastuu, kun amerikkalaisen perheen elämä menee pois tolaltaan. Arkeaan elävät ihmiset eivät osaa edes kuvitella, mitä digitalisaatio todellisuudessa on ja saa aikaan, tai he antautuvat sille naivisti ja luottaen.

Kirjan kuvaama digitalisaatio herättää jossakin syvällä pelkoa. Se kestää hetken, sitten sen unohtaa, kun on mahdoton ymmärtää, mistä on kysymys. Ja se vasta pelottavaa onkin. Siis unohtaminen, sillä digitaalisaatio ei pysähdy. Huh.

Hienointa ja samalla pelottavinta kirjassa on se, että se on kuvaus tästä ajasta.7 kommenttia:

happy wheels demo kirjoitti...

Thank you for another wonferdul article. Where else could anyone get that kind of information in such an ideal way of writing? I have a presentation next week, and I am on the look for such information.
cool math games| coolmathgames| cool math| math games| cool math a-z| coolmath games
b cubed| b-cubed| barbie games| friv 4 school| friv4school

Unknown kirjoitti...

Thank you very much for your post, it makes us have more and more discs in our life, So kind for you, I also hope you will make more and more excellent post and let’s more and more talk, thank you very much, dear.
friv 100 | Friv 10 | agar.io games| zoxy

Unknown kirjoitti...

I enjoyed over read your blog post. Your blog have nice information, I got good ideas from this amazing blog. I am always searching like this type blog post. I hope I will see again.
friv 3
friv4school 2017
kizi 2
zoxy games
frivfriv

Friv games kirjoitti...

Thanks for sharing such a nice article. It is really useful to me and all people. One think in my mind came while reading that it is not wasting of time. Open games on your computer, tablet or phone with our website browser for easy gaming. kizi 4 free online games | Bob The Robber 2 is a great place to play the best free online.

healthy5419 kirjoitti...

Awesome blog. I enjoyed reading your articles. This is truly a great read for me. I have bookmarked it and I am looking forward to reading new articles.
Friv 2019
Friv4School
Didi Games
Friv 1

dominictoretto kirjoitti...

This post truly made my day. You can’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks.
Hooda Math
Didi Games
Girlsgogames

scottthompson74 kirjoitti...

Pretty informative....look forward to visiting again.
Juegos Friv 100
Juegos Friv 1000
Juegos Friv 2