torstai 6. elokuuta 2009

Rikoksen varjossa


EU perusti kesällä oman kirjallisuuspalkintonsa. Palkinto jaettiin kahdelletoista kirjailijalle. Yksi heistä oli ruotsalainen Helena Henschen, joka palkittiin elämäkerrallisesta kirjastaan Rikoksen varjossa.

Kirja kertoo Henschenin suvussa tapahtuneesta traagisesta rikoksesta. Hänen enonsa Fredrik von Sydow hakkasi rautatangolla kuoliaaksi isänsä Hjalmar von Sydowin ja tämän kaksi palvelijatarta. Sen jälkeen Fredrik ampui nuoren vaimonsa Sofien ja itsensä.

Helena Henschen kaivautuu kirjassa rikoksen juurille. Hän kirjoittaa kuin toimittaja. Tyyli on hyvin samanlainen kuin joissakin Helsingin Sanomien Kuukausiliitteen pitkissä jutuissa. Koska rikos on suvussa vaiettu salaisuus, tietoa henkilöistä on vähän. Mutta kirjassa kuvataan ansiokkaasti myös Ruotsin oloja 1930-luvulla, muun muassa luokkayhteiskuntaa.

Jätin kirjan kesken, kun sen tapahtumat olivat kahtena yönä tulleet uniini. Se herätti minussa samanlaisen tunteen kuin elokuvista Psyko tai jokin elokuva, jossa paha väijyy sokeaa tämän omassa kodissa. En halua lukea kirjoja, jotka ryömivät lukijan nahkan sisälle lupaa kysymättä.

Olisi mielenkiintoista kuulla, mitä ajatuksia kirja muissa herättää. Olisin kyllä osannut esittää palkintolautakunnalle Ruotsista parempiakin kirjoja palkittavaksi. Esimerkiksi Kerstin Ekmanin olisi voinut palkita elämäntyöstään ja ennen kaikkea loistavasta Sudentalja-trologiastaan.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Helena Henschenin kirja Rikoksen varjossa oli mielestäni loistavasti kirjoitettu. Kirjailija kuvaa asioita totuudenmukaisesti ja kaunistelematta todellisuutta. Toki, jokaisessa elämässä on myös kauniita hetkiä, joita Henschen kuvaa. Nämä ovat eräs lanka joka tekee teoksesta vahvan. Ihmiset ovat ihmisiä. Tunteineen ja ajatuksineen. Kirjaa lukiessa ajattelin usein itse kirjailijaa. Kuinka vaikeaa ja raskasta on luke dokumetteja, asiakirjoja ym. Miksei kukaan kysy, kuinka hän jaksoi kirjaa kirjoittaessaan?

iidamari kirjoitti...

Kiitos kommentista, hyvä, kun joku kommentoi. Epäilemättä kirja oli hyvin kirjoitettu, kun se tuli uniini. Minua kirja ei kuitenkaan sytyttänyt, päinvastoin. Mielenkiintoinen tuo pointti, miten kirjailija jaksoi kirjoittaessaan. Ei tule tällä istumalla mieleen yhtään kirjaa, jonka kohdalla olisin kysynyt tuota kysymystä.

文章 kirjoitti...

走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,85cc免費影片,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,美女,avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,080苗栗人聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,自拍