tiistai 28. huhtikuuta 2009

Vaitelias naapuri


Amélie Nothombin Vaitelias naapuri on rankka kirja. Tapansa mukaan kirjailija on valinnut yhden elämän solmukohdan ja paljastaa sen armottomasti, tällä kertaa mustan huumorin sävyttämänä.

On helppo samaistua Émile ja Juliette Hazeliin, jotka hakeutuvat maaseudulle yksinäisyyteen ja saavat jokapäiväiseksi riesakseen moukkamaisen naapurin. Toisaalla on valtava tarve olla yksin tai kaksin, toisaalla hyvät tavat ja kohteliaisuus, jotka estävät passittamasta naapuria tiehensä.

Niinpä aviopari turvautuu erilaisiin temppuihin, joilla he toivovat karkottavansa ei-toivotun vieraan. Ei auta. Tilanne muuttuu yhä ahdistavammaksi.

Sitten tapahtuu käänne, jonka jälkeen tarina muuttuu vähemmän uskottavaksi. En olisi odottanut Nothombilta ihan näin radikaalia ratkaisua. Mutta yhtä kaikki, tämä kirja kannattaa lukea, että oppii sanomaan suoraan, mikä itselle sopii, mikä ei.

2 kommenttia:

Elegia kirjoitti...

TÄmäkin vaikuttaa mielenkiintoiselta! En muuten tiennytkään, että Nothomb on ollut näin tuottelias. Luulin pitkään, että Antikrista on hänen ainoa kirjansa.

Pakko saada tämä ja myös se Nöyrin palvelijanne.

iidamari kirjoitti...

Tuolla ylimpänä blogissa on vielä yksi Nothomb: Samuraisyleily. Jostakin luin, että hänen tuotantonsa on vielä tätäkin laajempi. Suomennettu on kai vain nämä: Nöyrin palvelijanne, Antikrista, Vaitelias naapuri ja Samuraisyleily.