tiistai 26. elokuuta 2008

Riemukas MmaOlen lukenut kaikki Alexander McCall Smithin Mma Ramotswe -kirjat. Eilen illalla aloitin uusimman, jonka nimi on Onni ja siniset kengät. Mma Ramotswe on Naisten etsivätoimisto nro 1:n - Botswanan ainoan naisten etsivätoimiston - perustaja.

Mma Ramotswet eivät ole dekkareita eivätkä Mma Ramotswe ja hänen kumppaninsa Mma Makutsi ole etsiviä. Enemmänkin he ovat asioiden tutkijoita. Heidän työnsä sujuu letkeään ja tiukasti jalat maassa pitävään botswanalaiseen malliin.

Mma Ramotswen ohjenuorana on Clovis Andersenin kirja Yksityisetsivän toiminnan perusteet. Kirja antaa järkeviä neuvoja kuten, että etsivän on pidettävä suunsa kiinni, jotta se jolta jotakin etsitään, saa tilaisuuden puhua. Clovis Andersenin kirjan lisäksi Mma Ramotswe selviää ihmisten moninaisista ongelmista terveen järkensä avulla, ja sitä hänellä on paljon.

Ja kyllä, uudessa kirjassa taidetaan puhua naisten rakkaudesta kenkiin ja myös esimerkiksi siitä, mitä feminismi tekee miehelle. Kaikki tämä lempeään ja rehevän letkeään sävyyn - ja uskomattoman paljon hyvää mieltä lukijalle tuottaen.

Mma Ramotswe -sarjassa on yhdeksän osaa ja sen sanotaan nousseen maailmassa todelliseksi hyvän mielen menestystarinaksi. Uuden kirjan etuliepeessä kerrotaan, että kulttimaineeseen nousseella kirjalla on useita fanklubeja ympäri maailmaa ja siitä on tekeillä myös elokuva.

3 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kerrassaan ihana kirjasarja, olen lukenut kaikki osat paitsi tämän uusimman. Tuo TV-leffa, jonka kerrotaan olevan tekeillä, on jo valmis: http://www.imdb.com/title/tt0874957/

Anonyymi kirjoitti...

Samat sanaat! Viimeinenkin on jo talossa mutta isännän yöpöydällä. Leffaa en aiokaan katsoa, ettei mene maku mahtavasta mmasta.

iidamari kirjoitti...

Juu, kiitos vaan tuosta elokuvaa koskevasta tiedosta. Olen kohta lukenut Siniset kengät, ja hyvä on.