perjantai 3. heinäkuuta 2009

Velipuoli


Norjalainen Lars Saabye Christensen on hieno tuttavuus, jos kaipaa perinteistä, mutta erittäin korkeatasoista kerrontaa ja sukukronikkaa. Erityisesti nautin hänen romaanistaan Velipuoli, mutta myös Malli menettelee. Makuasia tietysti: ystäväni piti enemmän jälkimmäisestä.

Velipuoli keroo lyhytkasvuisesta Barnum Nilsenistä ja hänen oudosta perheestään. Isä on kauppamatkusta ja aina poissa. Kotona jöötä pitävät äiti ja isoäiti. Koti on täynnä salaisuuksia, jotka pitivät mielenkiintoani vireillä ja pistivät lukemiseen vauhtia.

Barnumin sankari on hänen veljensä Fred, joka sai alkunsa, kun sotilas raiskasi poikien äidin, vasta tyttösen, kun tämä oli ripustamassa pyykkiä kuivamaan. Fred on täynnä vihaa, joka sävyttää kaiken hänen ympärillään.

Suosittelen lämpimästi. Velipuoli on saanut Pohjoismaiden neuvoston kirjalllisuuspalkinnon ja myös Norjan meidän Finlandia-palkintoamme vastaavan Brage-palkinnon. Kirja on saanut myös lukijoiden ja kirjakauppiaiden palkinnot. En siis ole ainoa, joka on rakastunut tähän kirjaan.

Ei kommentteja: