perjantai 19. kesäkuuta 2009

Attentaatti


Yasmina Khadran kirja Attentaatti on yhtä rankkaa ja koskettavaa luettavaa kuin Bagdadin kutsukin. Vaikea mennä vertaamaan kirjoja keskenään; ehkä Attentaatin kerronta on hieman kaunokirjallisempaa ja sujuvampaa kuin Bagdadin kutsun, mutta sanoma on yhtä raju. Attentaatista on tekeillä elokuva.

Amin Ja'fari on palestiinalainen, joka ei halua olla sitä ja joka on halunnut unohtaa kaiken, mitä siihen liittyy. Hän on ottanut Israelin kansalaisuuden, hän on arvostettu, menestynyt työssään kirurgina.

Kotielämä on unelma: vaimo on kaunis ja rakastaa miestään antaumuksellisesti. Idylli räjähtää miehen silmille sinä päivänä, kun käy ilmi, että juuri Siham-vaimo on se terroristi, joka räjäytti itsensä itsensä kahvilassa ja vei mukanaan kuolemaan parikymmentä lasta.

Mies lähtee kulkemaan vaimonsa jälkiä tapahtuman juurille asti. Hänen on mentävä Palestiinaan. Nähtävä kurjuus, nöyryytys, ihmisarvon menetys, pelko ja kuoleman jokahetkinen läsnäolo. Epäoikeudenmukaisuus. Hänen on nähtävä ja ymmärrettävä se, mitä hän ei ole koskaan halunnut nähdä ja ymmärtää. Sen saman oli nähnyt myös hänen vaimonsa, eikä voinut enää jatkaa elämäänsä hienostokaupunginosassa hienostorouvana. Vaimosta tuli terroristi, kun hän näki sen, minkä nyt myös mies on pakotettu näkemään.

Panee ajattelemaan. Opettaa ymmärtämään. Suosittelen kovasti kaikkien luettavaksi.

9 kommenttia:

savisuti kirjoitti...

Kiitos, laitoin nimet ylös ja pitää poiketa kirjastoon etsimään nämä, vaikuttavat tosi mielenkiintoisilta.

Hyvää juhannusta!

savisuti kirjoitti...

Sinulle on jotain blogissani, ole hyvä!

iidamari kirjoitti...

Heippa savisuti ja kiitos kommentistasi ja tunnustuksesta. Täytyy ottaa vähän selvää noista tunnustuksista, bestikseni tietää niistä kaiken.

Ihana tuo Bee(si). Kummilapseni haluaisivat ostaa minulla synttärilahjaksi rastat, ehkä näyttäisin niistä yhtä sievältä kuin Bee.

Ja kirjoista: en usko, että petyt. Jokaisen ajattelevan ihmisen luettavia kirjoja. Hyvää juhannusta.

Elegia kirjoitti...

No niin, vaikuttaa todella kiintoisalta! Nimi on jo ylhäällä ja ehdottomasti aion lukea tämän. Tämä vaikuttaa kuvauksesi perusteella paremmalta kuin Bagdadin kutsu, jonka olen kyllä lukenut, mutta joka joltain osin jätti kyllä aika kylmäksi. Hyvä kirjahan sekin kyllä oli.

iidamari kirjoitti...

Heippa Elegia ja kiitos kommentista. Attentaatti on tärkeä kirja juuri siksi, että se auttaa ymmärtämään, mistä väkivaltaiset teot saavat alkunsa. Ymmärsin hyvin, miksi Sihamin väkivalta leimahti pintaan, vaikka en ymmärrä sitä, miten joku voi räjäyttää kuoliaaksi lapsia - no toisaalta Sihama toteutti vanhaa silmä silmästä -lakia. On tämä kaunokirjallisesti vähän parempi teos kuin Bagdadin kutsu, mutta samaa jäykkyyttä tässäkin on. Mutta silti lukemisen arvoinen hyvinkin.

Teresita kirjoitti...

Tervehdys piiiiitkästä aikaa! Onpa ollut niin kauheasti työkiireitä alkukesästä, että katosi muu maailma hetkeksi kokonaan. Mutta tämä kirja vaikuttaa kyllä todella kiinnostavasta näkökulmasta kirjoitetulle. Lukematta vielä kirjaa, minua kiinnostaa se, kuinka uskottavasti kirjoittaja pääsee sisälle tuollaiseen maailmaan, olematta itse mikään pommittaja..

iidamari kirjoitti...

Heippa Teresita. Minuun Khadaran viesti meni täydestä. Ehkä perille menemistä auttoi se, että olen nyt lukenut monia kirjoja, jotka kertovat siitä, mitä voi syntyä silloin, kun ihmistä nöyryytetään ja häneltä viedään ihmisarvo ja kaikki oikeudet. Olen myös katsonut useita samasta asiasta kertovia elokuvia. Ja tosielämästä minulla ovat vielä mielessä kuvat israelilaisten viimeisestä hyökkäyksestä Gazaan. Kerrohan sitten, mitä mieltä olet kirjasta, kun olet sen lukenut.

Teresita kirjoitti...

Hitsin hitsi, oli juuri lainassa kirjastosta.. Olisin voinut aloittaa lukea vaikka heti. Pitää siis odotella hetki :)

文章 kirjoitti...

avdvd,色情遊戲,情色貼圖,女優,偷拍,情色視訊,愛情小說,85cc成人片,成人貼圖站,成人論壇,080聊天室,免費a片,視訊美女,視訊做愛,免費視訊,伊莉討論區,sogo論壇,台灣論壇,plus論壇,維克斯論壇,情色論壇,性感影片,正妹,走光,色遊戲,情色自拍,kk俱樂部,好玩遊戲,免費遊戲,貼圖區,好玩遊戲區,中部人聊天室,情色視訊聊天室,聊天室ut,成人遊戲,免費成人影片,成人光碟,情色遊戲,情色a片,情色網,性愛自拍,美女寫真,亂倫,戀愛ING,免費視訊聊天,視訊聊天,成人短片,美女交友,美女遊戲,18禁,三級片,自拍,後宮電影院,85cc,免費影片,線上遊戲,色情遊戲,日本a片,AV女優