perjantai 5. helmikuuta 2010

Piin elämä


Kanadalaisen Yann Martelin Piin elämä on mielenkiintoinen kirja. Pii on pieni intialainen poika, joka rakastaa Jumalaa. Siksi hän on yhtä aikaa kristitty, muslimi ja hindu. Piin isä omistaa eläintarhan, joka on jos ei ihan Piin koti, niin pihapiiri kuitenkin.

Kun perhe päättää muuttaa Kanadaan, laivaan pakataan myös eläimiä. Laiva uppoaa ja pelastuslautalle jää Piin lisäksi ainakin shakaali, seepra ja valtava bengalintiikeri. Lopulta lautalla ovat enää poika ja tiikeri. He seilaavat merta yhdessä 227 päivää. Piin on ruokittava ja juotettava tiikeriä, ettei se söisi häntä.

Kirjasta on sanottu, että se saa uskomaan Jumalaan. Enpä tiedä. Mutta vertauskuvia kirjasta löytyy: Mitä tiikeri edustaa? Mitä lautta tai mitä meri? Ehkä kirja kertoo erilaisuuksien kanssa elämisestä, vertauskuvallisesti vaikkapa eri tavalla uskovien kanssa elämisestä tai uskontojen rinnakkainelosta. Olen lukenut kirjasta hyvinkin syvällisiä tulkintoja, jotka eivät tunnu yhtään vääriltä.

Kirjaa voi lukea myös huikeana, imussaan pitävänä ja hyvin kirjoitettuna seikkailutarinana. Kirja myös loppuu ajatuksia herättävästi: kun ihmiset eivät usko Piin tarinaa bengalintiikeristä, hän tarjoaa heille helpommin uskottavan tarinan.

Yann Martel sai kirjasta Booker-palkinnon vuonna 2002.

2 kommenttia:

Tuure kirjoittaa kirjoitti...

Olen lukenut Martelin The facts bhind of the Helsinki Roccamations, tykkäsin. Pidän ylipäätään paljon teksteistä joissa on symboleita, esim. Tsehovin lokki on yksi lemppareistani. En ole lukenut vielä mitään Martelia suomeksi, muttä Pii vaikuttaa mielenkiintoiselta.

iidamari kirjoitti...

Heippa Tuure ja kiitos kommenteistasi. Luulenpa, että pidät Piin elämästä. Kerro sitten, jos luet sen. Katsoin kirjaston sivuilta ja siellä se Totuus Helsingin Roccamatioista odottaa minua. :) Käyn hakemassa viimeistään maanantaina.