perjantai 13. maaliskuuta 2009

Indridason Räme


Arnaldur Indridasonin Räme on ilmestynyt jo vuonna 2003, mutta vasta nyt luin tämän islantilaisen kirjailijan dekkarin. Räme on palkittu keväällä 2002 Lasiavaimella vuoden parhaana pohjoismaisena dekkarina. Indridasonista vielä sen verran, että hän on Islannin suosituin kirjailija, jonka kirjat ovat ajoittain pitäneet useaa kärkitilaa maan myyntitilastoissa.

Vasta toista lainaamani Indridasonin kirjaa selatessani muistin, että olin jo lukenut sen, nimittäin kirjan Ääni kuin enkelin. Siitä en oikein pitänyt, se oli jotenkin suttuinen ja tunkkainen, ja siinä oli liikaa päähenkilön ja hänen tyttärensä välien selvittelyä.

Mutta Rämeen ansiosta taidan tutustua muihinkin islantilaisen dekkareihin; ei liikaa raakuutta ja väkivaltaa, vaan vähän fundeeraavampaa otetta. Ihastuin nyt myös Indridasonin poliisiin, Columboa monessakin mielessä muistuttavaan Erlenduriin.

Rämeessä Erlendur selvittelee murhaa, jonka taustalta löytyy ilkeää, patologista rikollisuutta. Pahasta syntyy jotakin hyvää, mutta hyvä ei kestä sitä, että on syntynyt pahasta. Näin hämärästi voin kertoa juonen paljastamatta sitä. Kannattaa lukea.

Katsoin juuri Nurmeksen kirjaston sivuilta, että sieltä löytyy kahden lukemani lisäksi ainakin kolme muuta Indridasonin dekkaria.

3 kommenttia:

Teresita kirjoitti...

Voi, olet taas ehtinyt lukea vaikka mitä, enkä minä saa luettua sivuakaan, kun töissä on kaikki ihan sekaisin. Olen jossain vaiheessa selaillut näitä islantilaisia kirjastossa, mutta tartuin sittekin norjalaiseen, Karin Fossumiin, joka osui ja upposi. Pidän hänen kirjoistaan todella paljon.

iidamari kirjoitti...

Heippa Teresita, niinhän se on, että jos joku elämän sara on sekaisin, ei lukemisesta tule mitään. Eikä siitä tule mitään myöskään silloin, kun mieli on jostakin syystä levoton ja rauhaton. Juuri levottomuuden vuoksi olen keskeyttänyt monta kirjaa viime aikoina.

Kiitos, kun muistutit Karin Fossumista. Olen lukenut häneltä joskusta montakin kirjaa: Evan katse, Älä katso taaksesi!Ken sutta pelkää, Piru valoa kantaa ja Rakas Poona.

Nämä kaikki viimeistä lukuun ottamatta ovat vanhempaa tuotantoa, ennen 2000 lukua ilmestyneitä.

Minäkin pidän Fossumista. Hassua oli, kun jossakin noista kirjoista murhaaja oli kotoisin Valtimolta, joka on Nurmeksen naapurikunta. En vain muista, mikä kirja se noista oli.

文章 kirjoitti...

AV,無碼,a片免費看,自拍貼圖,伊莉,微風論壇,成人聊天室,成人電影,成人文學,成人貼圖區,成人網站,一葉情貼圖片區,色情漫畫,言情小說,情色論壇,臺灣情色網,色情影片,色情,成人影城,080視訊聊天室,a片,A漫,h漫,麗的色遊戲,同志色教館,AV女優,SEX,咆哮小老鼠,85cc免費影片,正妹牆,ut聊天室,豆豆聊天室,聊天室,情色小說,aio,成人,微風成人,做愛,成人貼圖,18成人,嘟嘟成人網,aio交友愛情館,情色文學,色情小說,色情網站,情色,A片下載,嘟嘟情人色網,成人影片,成人圖片,成人文章,成人小說,成人漫畫,視訊聊天室,性愛,自拍,情色論壇,性感影片,正妹