keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Kertészit kesken



Taas jäi pari kirjaa kesken, molemmat Imre Kertésziltä: Kaleeripäiväkirja ja Lopetus. Sentään Nobel-kirjailija, mutta ei iskenyt tulta, ei sitten yhtään.

Aloitin ensin Kaleeripäiväkirjan. Luin parikymmentä sivua ja lopetin. Kyse on jonkinlaisesta mietekokoelmasta, jossa monet teksteistä viittaavat Kertészin kirjoihin, joita en ole lukenut. Tämäntyyppinen kirjallisuus ei ole minun alaani, mutta yksi hyvä ikimuistoinen lause sieltä jäi: se, miten Hemingway oli sanonut, että "joskus minulla on sellainen onni, että kirjoitan paremmin kuin osaan". En ihan sanatarkasti muita, mutta tähän tapaan.

Sitten hain kirjastosta Lopetuksen, josta olen lukenut kiittäviä arvosteluja. Meni kovasti yli ja ohi. Varmasti viisas kirja, ja viisaita ja hyviä kirjoja minäkin etsin, mutta sellaisia viisaita, jotka antautuvat lukijalle huomattavasti helpommin kuin Lopetus.

Minun Kertész-kiintiöni taisi mennä täyteen. Nyt luen hyvää vauhtia Barack Obaman muistelmateosta.

3 kommenttia:

Teresita kirjoitti...

Hei, osuin blogiisi loikkiessani lukulinkeistä toisiin. Laitoin linkin tänne myös omaan blogiini (jos ei haittaa); on aina mielenkiintoista lukea muiden lukijoiden kommentteja kirjoista. Ja myös siitä, että kirja voi joskus jättää kesken, jos se ei vain iske!
Obaman teosta katselin itsekin kirjakaupassa, kiinnostaisi kyllä kovasti. Paljon on vaan lukemattomia hyllyssä, joten pitänee paneutua niihin ensin ja palata tähän myöhemmin!

iidamari kirjoitti...

Heippa. Pistin blogisi tuonne blogilistaani, kai se sopii sinulle? En ole vielä ehtinyt kuin vilkaista sitä, mutta käyn tutkimassa sitä lähiaikoina.

Luitko tämän päivän Hesarista Obaman kirjan arvostelun? Otsikko taisi olla, että maailma menitti hänessä kirjailijan.

Minäkin olen viihtynyt oikein hyvin hänen kanssaan. Lisää sitten, kun olen lukenut loppuun.

Teresita kirjoitti...

En ole tämän päivän Hesaria vilkaissutkaan, mutta pitääkin kaivaa juttu esiin. En yhtään ihmettele otsikkoa, sillä jos hän kirjoittaa omat puheensakin, täytyy kirjoissakin olla jotain keskivertopolitiikkoa suurempaa.
Kiinnostuin yhä enemmän kirjasta :)

Blogin linkitys sopii oikein hyvin!