perjantai 16. huhtikuuta 2010

Että hän muistaisi saman


Elina Hirvosen Että hän muistaisi saman on pieni suuri kirja. Siinä on vain 158 sivua, mutta joka sivu täyttä asiaa.

Kirja kertoo päähenkilönsä Annan yhdestä päivästä. Sinä päivänä äiti soittaa ja sanoo, että mielisairaalassa oleva veli Joona kaipaa sisarta; epäilee, ettei tämä enää välitä hänestä. Soitto saa Annan mielen myllerrykseen, jossa hän käy läpi omaa ja myös amerikkalaisen poikaystävänsä Ianin menneisyyttä.

Molemmilla on kipeä lapsuus. Ianin isä on särkynyt Vietnamissa. Annan tarinan alkupiste on sodasta palannut isänisä, jolta Annan isä, poikanen vasta, joutuu suojelemaan äitiään kirves kädessä. Väkivalta on läsnä myös Annan nykyisyydessä: taustalla on Word Trade Center ja syyskuun 11. päivä sekä Irakin sota, jonka vastaiseen mielenosoitukseen Anna, Ian ja Joona osallistuvat.

Elina Hirvonen ei selittele turhia, hänen kerrontansa on niukkaa ja kaunista. Kieli on hyvin hallittua, mutta se virtaa vapaasti, siinä ei ole tippaakaan tehdyn makua. Erinomainen kertoja. Odotan innolla hänen uutuuttaan. Olen jo varannut sen itselleni kirjastosta.

Ilmestyessään vuonna 2005 Että hän muistaisi saman oli Finlandia-palkintoehdokkaana. Kirja on käännetty ainakin seitsemälle kielelle ja se on saanut erityisen myönteisen vastaanoton muun muassa Yhdysvalloissa.

maanantai 12. huhtikuuta 2010

Lisää Ishiguroa


Huono tilanne, nyt olen lukenut viimeisenkin suomennetun Kazuo Ishiguron kirjan. Silmissä siintävät vuoret on yhtä kiehtova kirja kuin muut Ishigurot.

Päähenkilö on Etsuko, japanilainen nainen, joka asuu Englannissa. Hän muistaa väkevinä takautumina yhä uudestaan sen kuuman, sodanjälkeisen kesän Nagasakissa, kun hän odotti ensimmäistä lastaan. Tunnelma on kuin unesta. Etsukolla on erikoinen ystävätär Sachiko ja tällä vielä erikoisempi tytär Mariko. Sachiko toivoo, että hänen alkoholisoitunut amerikkalainen miesytävänsä veisi hänet ja Marikon Amerikkaan, pois Nagasakista.

Keskeinen henkilö on myös Etsukon appi, Ogata-San, josta tuntuu, että hänen elämäntyönsä poljetaan lokaan. Myös poika Jiro vieraantuu isästään. Tässä kohdin teemat ovat hyvin paljon samoja kuin Menneen maailman maalarissa.

Silmissä siintävät vuoret on Kazuo Ishiguron ensimmäinen kirja. Se ilmestyi vuonna 1982 ja sai ilmestyessään Winifred Holtby- ja Whitebreadin Vuoden kirja -palkinnot.

Upea kirja, yhtä upea kuin kaikki muutkin Ishigurot. Nämä kirjat hankin kirjahyllyyni.